Един от най-разпознаваемите национални символи на Шотландия е килтът. Днес носенето

...
Един от най-разпознаваемите национални символи на Шотландия е килтът. Днес носенето
Коментари Харесай

Тайните на шотландския килт

Един от най-разпознаваемите национални символи на Шотландия е килтът. Днес носенето на килт е неповторимо събитие, което символизира храброст и чест и се носи с подчертана горделивост. Но как той се утвърждава в мъжкия дрешник и кой има право да го носи?

Всъщност шотландците надалеч не са единствените мъже, които носят поли. В Античността драпираните хитони са били носени от гърците, до момента в който римляните са предпочитали туники. На собствен ред панталоните са приети за безчовечен облекла и осмивани. Смятало се, че панталоните са измислени от номади. Когато пътували на кон, те спасявали краката от търкане по кожата на животното. През 4 век от н.е. Император Теодосий законно не разрешава носенето на панталони. Нарушаването на възбраната заплаши мода с отнемане от цивилен права и изселване от града. Полите (саронгите) са постоянно срещани в Югоизточна Азия и Океания в наши дни.

Никой с изключение на шотландците не вижда значимото алегорично значение в полата. Освен това Шотландия е северна страна, където би било по-удобно и по-топло с панталони. Първоначално килтът бил просто парче плат – огромно, дебело, неразрязано парче вълнен плат, което не се носи от всички шотландци, а единствено от планинците. То топли, не лимитира придвижването и през нощта се трансформира в одеяло. По време на борба такова одеяло може бързо да бъде хвърлено и да се бие леко, което не може да се каже същото за панталони и кожух.

Защо карирания плат ненадейно се трансформира в пола и в национално облекло, самите шотландци не знаят. В планината няма практическа приложимост на пола. Най-вероятно това в началото е символика. Вече никой не носел вълнен плат, само че килтът продължава да символизира отдаденост на традицията и шотландската обич към свободата.

Хората стартират да носят килт в актуалния му тип не по-рано от 16 век. Карираният орнамент на полата – тартан, значи принадлежност към избран клан. След въстанието на якобитите, от 1745 до 1782-а британците не разрешават на шотландците да носят килт. Интересът към този детайл на облеклото се пробужда едвам към средата на 19 век. Прави усещане, че по-голямата част от орнамента на клана към този момент е била забравена. Вероятно самият килт може да е потопен в давност. Той оцелява единствено с помощта на кралските полкове, които през 18 век към момента имали привилегията да носят поли.

Сам по себе си всеки мъж може да носи килт в нормално каре, само че носенето на килт с тартан изисква строги правила. Тартан от избран район могат да носят единствено тези хора, които са свързани с него. Съответно военните тартани могат да се носят единствено от военните. Неспазването на разпоредбите може да провокира спор. Към днешна дата шотландците са запомнили и записали три хиляди тартана. Нови дизайни към този момент не се записват. Съществува обаче международен указател на тартаните, където през 2010-а са регистрирани шест хиляди разновидността, написа БГНЕС. Любопитен факт е, че Санкт Петербург има собствен личен тартан.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР